Reklamlar
Gündem 2023-09-23 01:59:40 Siyah Gazete

CİNSEL İLİŞKİ SONRASI “ERTESİ GÜN HAPI” GEBELİĞİ NASIL ÖNLER?

Acil korunmada “Altın Kalkan” adı verilen ertesi gün hapları, hamileliği önlemeye yardımcı haplardır. Yumurtanın ve spermin döllenmesini önleyen ertesi gün hapları, günümüzde cinsel yaşamın olmazsa olmazları arasında sayılıyor. Hamilelik düşünmeyen ancak korunmasız cinsel ilişkide bulunan kadınlar, ertesi gün haplarını tercih etmektedir. Genel olarak bilinen yanlış ise Ertesi gün haplarının düşüğe yol açtığı ve kürtaj yöntemi olduğudur. Ertesi gün hapları sadece gebeliğin oluşmasını önlemektedir. Peki, Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Kaç gün içinde alınmalıdır ve kaç gün korur? Uzman Eczacı Mediha Keleşoğlu bilinmesi gerekenleri tüm detaylarıyla açıklıyor.

“Ertesi gün hapı ovülasyonu erteleyerek etki etmektedir. Biliyoruz ki sağlıklı bir spermin korunmasız ilişki sonrası dişil organizmada yaşama süresi 2 ile 5 gündür ve Ertesi gün hapı ile ovülasyonun en az 5 gün ertelenmesi ile birlikte spermler ve yumurta karşılaşması engellenir . Aynı zamanda bu haplar progesteron hormonu üzerine de etkili olduklarından muhtemel döllenmiş yumurtanın rahime tutunmasına da olanak tanımazlar. Ancak unutulmamalıdır ki ertesi gün hapı rutin bir korunma yöntemi değildir ve %100 koruma sağlamaz.“

 

PEKİ NE ZAMAN ALINDIĞININ BİR ÖNEMİ VAR MIDIR?

Etkinliğinin %100 olmadığını hatırlatıp şüpheli ilişkiden oldukça kısa bir süre sonra almak maksimum etkinlik elde etmemizi sağlayacaktır. Şöyle ki yapılan zaman ve etkinlik araştırmalarına göre ilişki sonrası ilk 12 saat içerisinde %98 ilk 3 gün içerisinde ise %85 etkinlik saptanmıştır.

KAÇ GÜN KORUMAKTADIR?

Bu haplar sadece öncesine müdahale eder kullandıktan sonra ki ilişkilerde herhangi bir koruyuculuğu söz konusu değildir .

HERKESTE ETKİLİ MİDİR?

Vücut ağırlığı ile ertesi gün haplarının etkinliği arasındaki ilişki araştırıldığında ilginç sonuçlar ortaya çıkmış ve tüm acil kontrasepsiyon ilaçlarının aşırı kilolu, obez kişilerde daha az etkili olduğu tespit edilmiştir.Bu nedenle bu tip kişilerde korunma yönteminde ilk tercih rahim içi araçlar olmalı kanısına varılmıştır.Ancak ertesi gün hapları üzerinde yapılan karşılaştırma çalışmalarında 75kg üzeri kadınlarda ulipristal asetat’ın etkinliğinin levonorgestrel’e göre açık ara önde olduğu belirtilmiştir.DOĞUM KONTROL HAPLARINI MI YOKSA ERTESİ GÜN HAPLARINI MI KULLANMALIYIM?

Ayda 1 den fazla kullanımı doğru olmadığı gibi kullanımı halinde ciddi yan etkiler kaçınılmazdır. Ayda 1 den fazla ihtiyaç duyuluyorsa kadın doğum hekiminiz ile bir doğum kontrol yöntemi planlamak en doğrusu olacaktır

BEKLENEN YAN ETKİLERİ NEDİR?

Kullanımı sonrası kusma ishal karın ağrısı gibi bazı gastrointestinal yan etkiler ortaya çıkabilir. Alındıktan sonraki ilk 3 saatte kusma olması halinde doz tekrarlanmalıdır .Baş ağrısı, ara kanama, beklenen adet tarihinde 1 hafta kadar gecikme yada normalden daha çok kanama beklenen diğer yan etkilerdir.

EMZİRME DÖNEMİNDE KULLANILABİLİR Mİ?

Anne sütüne geçtiği bilinmektedir ancak kullanma zorunluluğu varsa süt 24 saat sağıp atılmalıdır, bebeğe verilmemelidir

UZMAN ECZACI MEDİHA KELEŞOĞLU : Kıbrıs’ta yaşayan UZM. ECZACI Mediha Keleşoğlu Yeditepe Üniversitesi Eczacılık fakültesi mezunudur. 2007-2008 yılında Marmara üniversitesi KLİNİK Eczacılık ve Farmasötik Bakım Yüksek Lisansını tamamladı. 2 çocuk annesi olan Mediha Keleşoğlu, Kıbrıs’ın seçkin eczanelerinden biri olan Rızkı2 Eczanesini yönetmektedir.

FACEBOOK YORUMLARI
Haberzamani.com.tr YORUMLARI Bu haber hakkında 0 yorum yapıldı
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
TWİTTER YORUMLARI

Twitter Comments Alanı Buraya Gelecek