İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan, İBB Meclis İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanlığı görevinin yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanlığını da yapmış olan Ertan Yıldız, ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinden faydalanma talebiyle dilekçe sunarak ek ifade verdi. Yıldız, yeni beyanatında İBB’deki ihale süreçlerinin, İmamoğlu ve çevresindeki isimlere yakınlıkları bilinen firmalara yönlendirilerek belediyenin zarara uğratıldığını iddia etti.
İhale karşılığında firmalardan birtakım isteklerde bulunulduğunu öne süren Yıldız, rüşvet iddialarına ilişkin olarak “duyduğum kadarıyla”, “tahminime göre”, “öyle düşünüyorum” şeklinde ifadeler kullandı. İBB bünyesinde bir ‘sistem’ işlediğini iddia eden Yıldız, ‘işini olması gerektiği gibi yaptığı’ ve bu ‘sisteme ayak uydurmadığı’ gerekçesiyle baskılara maruz kaldığını savundu. Cumhuriyet Başsavcılığı, Yıldız’ın bu ifadesini etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması için yeterli görmedi. İfadesinin tamamlanmasının ardından Yıldız, tutuklu bulunduğu Kandıra Ceza İnfaz Kurumu’na geri gönderildi.
Cengiz Anıl Bölükbaş’ın T24’teki haberine göre, iştirak firmalarından Medya A.Ş ve Kültür A.Ş. ile Murat Ongun’un, Bimtaş ile de Resul Emrah Şahan’ın ilgileneceğinin ve kendisine bu birimlerle meşgul olmaması gerektiğinin iletildiğini ileri süren Yıldız, “Bu ihalelerde iştirak şirketlerine daha az iş tevdi edilerek, şu an aklıma gelen Özyurt İnşaat ile Adem Soytekin’e ait şirketler gibi, ağırlıklı olarak Beylikdüzü kökenli, önceden tanınan firmalara işler verilmeye başlandı. Bunun nedeni, iştiraklerde benim talepleri karşılamak istemeyişimdir. Ancak büyük ölçekli projeler için bu firmaların kapasitesi yeterli değildi” şeklinde konuştu.
Capacity AVM İsnatlarını Reddetti
Ekrem İmamoğlu’nun her fırsatta Murat Gülibrahimoğlu’nun son derece yetenekli ve becerikli biri olduğunu, önünün açılması gerektiğini dile getirdiğini iddia eden Yıldız, Fatih Keleş tarafından Ekrem İmamoğlu adına para tahsilatı yapıldığını öne sürdü: “Bu paralar genellikle Florya’da yer alan, eski başkanlık konutu olup Fatih Keleş’in ofis olarak kullandığı mekâna getirilmekteydi. Operasyondan takriben 7-8 ay kadar önce Ekrem İmamoğlu, birçok İBB bürokratına dinlendiğimizi ve takip edildiğimizi, dikkatli olmamız gerektiğini söyledi. Ekrem İmamoğlu tüm parasal akışı bizzat kendisi takip etmekteydi ve bu düzende ‘namına çalışan’ kişilere tek tek hesap sorardı. Bu şahıslar kendi adlarına zaman zaman ufak işler yapar, Ekrem İmamoğlu da buna göz yumardı.”
Capacity AVM’den rüşvet aldığı yönündeki iddiaları katiyetle reddeden Yıldız, olaya ilişkin şu detayları aktardı:
“Benim hiçbir dahlim olmamakla birlikte, söz konusu hadisede Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz bana, Capacity AVM’de taşıyıcı duvarların kesilmesi nedeniyle binanın deprem açısından riskli hale geldiğini, buralardaki otopark alanlarının iptal edilerek ticari mekânlara dönüştürüldüğünü söyledi.
Bu şahısların benimle tanışmak istediğini belirterek, Capacity AVM’nin temsilcileri mimar Sefer Kocabaş ve Mehmet İplikçioğlu’nu yanıma getirdi. Bu şahıslar bana durumu anlattılar. Ben de kendilerine bunun teknik bir konu olduğunu ve burada deprem riskinin tespit edilerek güçlendirme yapılması gerektiğini söyledim. Onlar ise bana statik bir problem olmadığını, her şeyin yolunda olduğunu söylediler. Ben insan hayatının söz konusu olduğunu belirttiğimde, içlerinden biri ‘bir şekilde çözeriz’ dedi. Bunun üzerine sesimi yükselterek, insan yaşamının söz konusu olduğunu, başka hiçbir şeyin düşünülemeyeceğini söyleyerek çıkıştım.” Ertan Yıldız, İBB’ye yönelik yürütülen ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında, Bakırköy’deki Capacity adlı AVM’den 5 milyon Euro rüşvet talep ettiği suçlamasıyla tutuklanmıştı.